Güncel

İHD: Hakikati açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, "Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız" diyerek adalet arayışının devam edeceğini açıkladı.

Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28’i aynı aileden 34 kişinin 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanıyla hayatını kaybetmesinin üzerinden 11 yıl geçti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi “Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız” diyerek adalet arayışının devam edeceğini açıkladı.

“Adalet mücadelemiz devam ediyor”

İHD’nin açıklaması özetle şöyle: “11 yıl önce bugün; Roboski’de, 19’u çocuk 34 sivil, evlerinin geçimini sağlamak için mecbur bırakıldıkları sınır ötesi ticari faaliyetten dönerlerken, TSK’ya ait savaş uçakları tarafından katırları ile birlikte katledildiler. Katilleri koruyan cezasızlık zırhı ve hakikatlerin inkarına karşı adalet mücadelemiz devam ediyor.

“Üzerinden geçen 11 yıla rağmen; ne, ’emri ben verdim’ diyen dönemin başbakanı, ne göz göre göre insanların üzerine bomba yağdıran pilotlar, ne amirleri, yargı önüne çıkartıldı. Gülyazı Cumhuriyetsavcılığı tarafından başlatılan ve Diyarbakır Savcılığına nakledilen soruşturma dosyası görevsizlik kararı verilerek Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderildi ve 2014 tarihinde takipsizlik kararı verilerek dosya kapatıldı.

“Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları ve katliamda yaralananlar tarafından bu karara yapılan itiraz da reddedilince dosya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ancak bu adalet taleplerine Anayasa mahkemesi de 24 Şubat 2015 tarihinde eksik evrak gerekçesi ile ret kararı verdi. 22 Ağustos 2016 tarihinde 281 bireysel başvuru ile katliam bu kere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruların yaşam hakkı ihlaline, dahası bir katliama ilişkin olduğunu göz ardı ederek, Anayasa Mahkemesine kimi belgelerin geç sunulmuş olmasını gerekçe yaparak başvurular hakkında 2018 Mayıs’ında kabul edilemezlik kararı verdi. Böylece, bir katliamın üzeri hem de el birliği yapılarak, cezasızlık zırhıyla örtüldü.

“Roboskili aileler acılarına tutunup adalet ararken, kan parası verilerek susturulmak istendiler. Acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden Roboski’liler sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiler” denildi.

Açıklamada, “29 Mayıs 2016 tarihinde bir kez daha vuruldu Roboskililer. Önceki ile aynı yer ve aynı saatte, 40 kişilik bir grup köylü, Gülyazı alay komutanlığından atılan havan topları ile vuruldu bu kez. Bu saldırıda Vedat Encü ve Yılmaz Encü can verdi, 3 kişi de yaralandı. Roboski ve Gülyazılı’lılar; korucu olmayı reddettikleri ve adalet arayışında ısrar ettikleri için bir kez daha cezalandırılmışlardı.

“Devletin tutumu ilkiyle aynıydı; önce, ailelere kan parası teklif edildi, adalet arayışında ısrar ettiklerinde de baskılar art arda geldi. Katilleri yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde öldürüldü. Ama adalet arayışı durdurulamadı.

“Ancak hakikatin üzerine inşa edilebilecek olan adalet için, öncelikle failleri koruyan ve katliamların tekrarlanmasına zemin hazırlayan cezasızlık zırhının kaldırılması ve hakikatin inkarından vazgeçilmesi gerekmektedir.

“Hakikat ve Adalet; Roboski ve tüm katliamlar, tüm insanlığa karşı suçlar için ortak talebimizdir.

Bu gün 28 Aralık 2022. Roboski katliamının üzerinden tam 11 yıl geçti. Devlet yetkililerine sesleniyoruz!

“Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboski’nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu